07.06.2014 Komentar tedna na Radiu Ognjišče Avtor: robin
V petek, 6. junja 2014, je dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen tedenski komentar za Radio Ognjišče z naslovom:

Za številkami so ljudje

Komentar si lahko preberete ali poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na povezavi

http://radio.ognjisce.si/sl/155/komentarji/14003/

 
03.06.2014 Ugrabitev v Afganistanu Avtor: robin

Direktor Afganistanskega Jezuitskega združenja za begunce, p.Alexis Prem Kumar SJ, je bil v ponedeljek  3. junija popoldne ugrabljen in sicer v vasi Sohadat, ki leži 25 km od mesta Herat. Ugrabila ga je skupina neidentificiranih mož iz zahodnega Afganistana.

Mednarodni direktor Jezuitskega združenja za begunce p. Peter Balleis je v izjavi za javnost izjavil, da “smo globoko šokirani ob Premovi ugrabitvi. Smo v stiku z relevantimi oblastmi in delamo vse kar je možno, da bi se čim preje in varno vrnil. V tem času so naše molitve s Premom kakor tudi z njegovo družino in prijatelji”.

47- letni jezuit iz Indije je bil v Afganstianu že štiri leta in je pomagal beguncem, ki so se vračali iz Irana in Pakistana, da bi se lažje integrirali v afganistansko družbo. Preden je p. Prem Kumar prišel v Afganistan, je služil beguncem v Sri Lanki, ki so bili nastanjeni v južno indijski državi Tamil Nadu.  

Tudi Jezuitsko združenje za begunce Slovenije se pridružuje molitvam in prošnji za čim prejšnjo osvoboditev p. Prema Kumarja.  

 
23.05.2014 Zadnja radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 18.05. 2014 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor s s. Josipo Jurić, ki je predstavila svoje delo kot prostovoljka pri Jezuitskem združenju za begunce Slovenije.

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate tukaj na spletni strani Radia Ognjišče.

Prijetno poslušanje / branje!

 
30.04.2014 Imenovanje novega Mednarodnega direktorja Jezuitskega združenja za begunce Avtor: robin


  
Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove p. Adolfo Nicolas je imenoval novega mednarodnega direktorja Jezuitskega združenja za begunce v osebi P. Thomasa Smolicha. P. Smolich, ki je član kalifornijske province bo prevzel vodstvo te nevladne organizacije 1. novembra 2015. Na ta način bo imel dovolj časa, da se pripravi na novo poslanstvo v Rimu. 
 
P. Smolich ima bogato prehojeno pot. Začel je svojo jezuitsko pot ko  je pomagal revnim Mehičanom za področje Los Angelesa. Za te uboge je ustanovil nevladno organizacijo, ki jim je pomagala pri njihovem razvoju.  Bil je tudi provincial kalifornijske province. Nazadnje pa je bil 8 let predsednik ameriške Jezuitske konference provincialov. V tej funkciji se je večkrat srečeval s vprašanjem beguncev tako na lokalni kakor tudi na mednarodni  ravni. 

Dosedanji direktor  p. Peter Balais je vesel novega imenovanja, in je v izjavi za javnost zapisal, da bo vse storil, da bo to 18 mesečno obdobje čim lažje za vse, še posebej za novo imenovanega direktorja Mednarodnega Jezuitskega združenja za begunce.

 
25.04.2014 Socialni praktikum 2014 Avtor: robin

V sredo, 23. aprila 2014, je p. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije v sklopu t.i. »socialnega praktikuma« obiskal Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani. Imel je dvourno srečanje z dijaki, ki so nameravali opraviti prostovoljno delo v Azilnem domu.

 

Že četrto leto zapored Škofijska gimnazija Šentvid organizira možnost, da dijaki drugega letnika, obiščejo različne ustanove v katerih se srečajo z različnimi osebami, ki jih v njihovem vsakdanjem življenju bolj poredko srečajo. Letos so dijaki lahko obiskali 14 ustanov na 19 lokacijah, med njimi tudi Azilni dom v Ljubljani.

 

Deset fantov in deklet je pozorno prisluhnilo predstavitvi tematike migracij in begunstva, s katero se sooča Republika Slovenija in tudi informacijam s kakšnimi osebami se bodo srečali v Azilnem domu. Predstavitvi – ob besedi in sliki – je sledil tudi pester pogovor o ljudeh na poti, ki so velikokrat ambasadorji krivic in težkih situacij v svetu.

 

Več o tridnevnem socialnem praktikumu si lahko preberete tukaj

 
22.04.2014 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 20.04. 2014 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor s p. Robinom Schweigerjem, direktorjem Jezuitskega združenja za begunce Slovenije.

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate tukaj na spletni strani Radia Ognjišče.

Prijetno poslušanje / branje.  

 
01.04.2014 Komentar tedna na Radiu Ognjišče Avtor: robin
V petek, 28. marca 2014, je dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen tedenski komentar za Radio Ognjišče z naslovom:

Pomlad Cerkve

Komentar si lahko preberete ali poslušate na spletni strani Radia Ognjišče.

 
18.03.2014 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 16.o3. 2013 ob 18.30), ste lahko poslušali pogovor s slovenskim provincilaom p. Milanom Bizantom ob 12. obletnici JRS-ja.

Tokratno radijsko oddajo lahko poslušate tukaj na spletni strani Radia Ognjišče.

Kdor bi rad še enkrat slišal oddajo ali jo slišal prvič, lahko tudi klikne na "zadnja radijska oddaja", ki se nahaja na levi strani naše spletne strani.

Prijetno poslušanje / branje !

 
17.02.2014 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (nedelja, 16.2 2014 ob 18.40), ste lahko poslušali aktualen komentar p. Robina Schweigerjs o begunski tematiki ob začetku leta 2014.

Tokratno radijsko oddajo lahko preberete ali poslušate na spletni strani Radia Ognjišče in sicer na http://radio.ognjisce.si/sl/151/utrip/12998/

Kdor bi rad še enkrat slišal oddajo ali jo slišal prvič, lahko tudi klikne na "zadnja radijska oddaja", ki se nahaja na levi strani naše spletne strani.

Prijetno poslušanje / branje !

 
30.01.2014 Srečanje z novo regionalno predstavnico UNHCR Avtor: robin

V četrtek, 23. januarja 2014,  je prišla na svoj prvi obisk v Slovenijo nova regionalna predstavnica Visokega komisarjata ZN za begunce (UNHCR) za srednjo Evropo ga. Montserrat Feixas Vihe. Najprej se je srečala z državnim sekretarjem ministrstva za notranje zadeve Boštjanom Šeficem, popoldne pa se je srečala s predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področju azila in begunstva. Srečanja se je udeležil tudi Robin Schweiger, ki je odgovoren za Jezuitsko združenje za begunce Slovenije.

 

Iz prve roke je želela slišati kaj in kje vse delamo ter s kakšnimi izzivi se soočamo pri svojem delu. Pogovor je bil lep in dolg, saj je želela slišati čim več, da bi dobila kar najboljšo sliko situacije prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev v Sloveniji. Sama pa je predstavila s kakšni tematikami se ona sooča pri svojih obiskih in delu, saj pokriva Bolgarijo, Češko, Madžarsko, Poljsko, Romunijo, Slovaško, Slovenijo in sedaj tudi Hrvaško.

 

Naj še omenimo, da je Montserrat Feixas Vihe vodenje regionalnega predstavništva UNHCR za srednjo Evropo prevzela septembra 2013, zato je bil to njen predstavitveni in hkrati tudi delovni obisk v Sloveniji.

 

 


prejšnja  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  naslednja  
Ali podpiraš marakeško deklaracijo o migracijah?
da
ne
ne vem

Glasuj

Rezultati
 
e.orbitJezuitsko združenje za begunce Slovenije, Ulica Janeza Pavla II, 13, Ljubljana