19.03.2012 Deseta obletnica Jezuitskega združenja za begunce Avtor: robin

Na praznik sv. Jožefa, 19. marca 2002, je bil v Ljubljani odprt urad Jezuitskega združenja za begunce v Sloveniji.  

Ko gledamo  prehojeno deset letno pot, bi se ob tej priložnosti radi zahvalili vsem dobrotnikom, podjetjem ter državnim in mednarodnim institucijam, ki ste nas v teh letih podpirali na mnogotere načine tako duhovno in materialno, kakor tudi finančno. S sredstvi, ki smo jih prejeli smo lahko pomagali mnogim beguncem, prosilcem za mednarodno zaščito in iregularnim tujcem v Sloveniji.

Hvala Vam za zaupanje in še naprej računamo na vašo vsestransko pomoč!

 
14.03.2012 Sodelovanje na redovniškem študijskem dnevu Avtor: robin

Direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, dr. Robin Schweiger, je sodeloval na redovniškem študijskem dnevu, ki je bil v sredo, 14. marca 2012, v Stični. Na študijskem dnevu na temo »Trgovina z ljudmi in naš odgovor nanjo« je spregovorilo več predavateljem in predavateljic, ki je vsak iz svojega zornega kota predstavil to perečo problematiko.

 

S. Andreja Čakš je najprej podala nekaj splošnih informacij in iztočnic o trgovini z ljudmi v Sloveniji in po svetu. P. Robin Schweiger je spregovoril o programu PATS, ki je program informiranja o trgovini z ljudmi, ki se izvaja v Azilnem domu in Centru za tujce. Predstavil je tudi svoje izkušnje o trgovini z ljudmi. S. Meta Potočnik nam je spregovorila o teologiji in duhovnosti kot odgovor na trgovino z ženskami. Dr. Tomaž Erzar pa je problematiko odnosov med moškim in žensko osvetlil iz psihološkega vidika.

 

Redovniški študijski dan je privabil lepo število redovnikov in redovnic. Za marsikoga je bila ta tematika nova, vsi pa smo se spraševali, kaj bi lahko več storili, da bi bilo manj trgovine z ljudmi. Ob koncu dneva je bil še plenum, kjer so različne skupine poudarile pomen osveščanja širše javnosti, kakor tudi vzgoja za pristne odnose, ter preventiva med dijaki in dijakinjami slovenskih šol.  

 

 

 
22.02.2012 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (torek, 21.02. 2012 ob 18.15) je bil gost oddaje g. Philip Amaral iz Evropskega Jezuitskega združenja za begunce.  Z njim smo se pogovorili o zagovorništvu.

Kdor bi rad še enkrat slišal oddajo ali jo slišal prvič, naj klikne na "zadnja radijska oddaja", ki se nahaja na levi strani naše spletne strane.

Prijetno poslušanje !

 
17.02.2012 Mesec februar na JRS Avtor: Rebeka

Mesec februar 2012 je bil za zaposlene in prostovoljke Jezuitskega združenja za begunce Slovenije precej pester in delaven, obenem pa tudi zelo zabaven mesec.

- Dne 2. februarja 2012 se je osem mladoletnikov brez spremstva - prosilcev za mednarodno zaščito, v sklopu Festivala Bober udeležilo plesne predstave "Pozor, hud ples". V predstavi so uživali, hkrati pa bili deležni nekaj slovenske kulture.

- V torek, dne 7. februarja 2012 je Jezuitsko združenje za begunce Slovenije organiziralo in izvedlo Kulturni dogodek ob Prešernovem prazniku. Otroci iz Azilnega doma so zaposlenim v Azilnem domu in prosilcem za mednarodno zaščito predstavili kratek plesno-pevski program.

- Na Prešernov praznik, dne 8. 2. 2012 so otroci iz Azilnega doma obiskali Bobrov festival in si ogledali glasbeno predstavo "Kralj prisluškuje". Tekom predstave so spoznali kar nekaj zanimivih načinom ustvarjanja glasbe.

- V četrtek, dne 16. februarja 2012 in v petek, dne 17. februarja 2012 je na OŠ Livada potekala proslava ob 20. obletnici obstoja šole. Na proslavi so nastopali tudi otroci iz Azilnega doma, ki so povabljencem in gostom predstavili dve zabavni plesno-pevski točki, in sicer Žabico ter Čebelico Majo. Otroci so za ta namen veliko vadili.

- V nedeljo, dne 19. februarja 2012 je pet mladoletnikov brez spremstva iz Azilnega doma v živo doživelo Pustni karneval na Ptuju. Tja so se namenili z vlakom in tako doživeli ne samo vpogled v slovenske navade, pač pa spoznali tudi slovensko pokrajino. Ob koncu so se posladkali še s pustnimi krofi.

Vse opisane dejavnosti so bile izvedene v skopu programa "Skupaj z vami v novi deželi", ki je financiran s strani Evropskega sklada za begunce in Ministrstva za notranje zadeve.
Dejavnosti je vodila in izvedla socialna delavka Rebeka Balažić Tonkli s pomočjo prostovoljk Jezuitskega združenja za begunce Slovenije.

 
18.01.2012 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (torek, 17.01. 2012 ob 18.15) je bil gost oddaje dr. Robin Schweiger, ki je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije.  Z njim smo se pogovorili o poslanici Benedikta XVI ob 98. svetovnem dnevu priseljencev in begucnev.

 
15.01.2012 Sodelovanje v TV oddaji "Obzorja duha" Avtor: robin

V nedeljo, 15. januarja 2012, je Jezuitsko združenje za begunce Slovenije sodelovalo v oddaji "Obzorje duha". Njen direktor, dr. Robin Schweiger, je predstavil nekaj poudarkov poslanice Benedikta XVI ob 98. svetovnem dnevu migrantov in beguncev in o delu  te nevladne organizacije v Centru za tujce, s posebnim poudarkom na mladoletnike brez spremstva.

Kdor bi rad ponovno gledal to oddajo, si jo lahko ogleda na spletnih straneh Tv Slovenije.

 
30.12.2011 Obisk škofa Jamnika v Azilnem domu Avtor: robin

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik je v torek, 27. decembra 2011, ob 13.30, obiskal Azilni dom v Ljubljani. Srečal se je z vodjo Azilnega doma gospo Katarino Štrukelj in vodjo Sektorja za mednarodno zaščito gospodom Tončkom Kopšetom. Ob obisku se je srečal z otroki, ki so bili na delavnici, ki jo je vodila socialna delavka Rebeka Balažić Tonkli v sklopu projekta, ki ga financirata Evropski begunski sklad (ERF) in Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ).

Več o tem dogodku si lahko ogledate na spletni strani TUKAJ .

 
24.12.2011 Intervju za Delo (Sobotna priloga) Avtor: robin

dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, je imel pogovor z novinarko Jožico Grgič za Delo.  V njem spregovori o jezuitih in njihovem delu za vero in pravičnost po svetu, o migracijah doma in v tujini, trenutni politični situaciji, protestih na Wall streetu ter o izhodu iz krize.

Intervju je izšel v soboto, 24. decembra 2011.

Preberete se ga lahko tudi na netu TUKAJ. Prijetno branje vam želim!

 

 
21.12.2011 Radijska oddaja Avtor: robin

V radijski oddaji "Gradimo odprto družbo" na Radio Ognjišče (torek, 20.12. 2011 ob 18.15) je dr. Robin Schweiger, ki je direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije prebral komentar o begunski tematiki ob zaključku leta 2010 z naslovom: BODI SOLIDAREN !   

Kdor bi rad še enkrat slišal oddajo ali jo slišal prvič, naj klikne na "zadnja radijska oddaja", ki se nahaja na levi strani naše spletne strane.

Prijetno poslušanje !

NB: kdor želi prebrati komentar, je dosegljiv tukaj.

 
18.11.2011 Aktualen intervju na Radiu Ognjišče Avtor: robin

V petek, 18. novembra, je dr. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, pripravil aktualen tedenski komentar za Radio Ognjišče z naslovom:

Misli, preden je prepozno: berlusconizem se širi po Sloveniji!

Komentar si ga lahko preberete na spletni strani Radia Ognjišče.

 


prejšnja  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  naslednja  
Ali podpiraš marakeško deklaracijo o migracijah?
da
ne
ne vem

Glasuj

Rezultati
 
e.orbitJezuitsko združenje za begunce Slovenije, Ulica Janeza Pavla II, 13, Ljubljana